Dijital Devrim-Yapay Zeka, İnsan ve Makinanın Birlikte Üretiminde Yeni Dönem

Dijital Devrim-Yapay Zeka, İnsan ve Makinanın Birlikte Üretiminde Yeni Dönem

Makine öğrenmesi gibi çok önemli yapay zeka inovasyonları için önce akıllı insanın beyninin gücü gerekmekte ve daha sonra ise bu akıllı makinelerin devreye sokulduğu bir mekanizmadır. Daha yalın bir ifade ile, Makine öğrenmesi yapay zeka aplikasyonu insanın ve makinenin birlikte çalıştığı, birlikte ürettiği ve birlikte çözüm sunduğu bir sistemdir.


Yöneticiler için Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi: Anlamak, Uygulamak ve İnovasyon

Patronların veya üst düzey yöneticilerin şahsıma sıkça sordukları ve danıştıkları konu; yapay zeka ve makine öğrenmesi gibi uygulamaların aslında ne olduğu, nasıl çalıştığı ve faydalarıdır. Benim kendilerine verdiğim yanıtım ve tavsiyem genelde faydalarını açıklamaya yönelik olup, nasıl çalıştığına veya teknolojisine yönelik kafa yormamalarıdır. Üst yönetimin bu noktada bilmesi gereken husus şirket içinde çözmek istedikleri problemler, yapmak istedikleri iyileştirmeler ve geliştirmek istedikleri yenilikçi ürün veya hizmetler için yapay zeka akıllı teknolojilerinden nasıl yararlanılırın öğrenilmesidir. Örneğin, basit bir makine öğrenmesi uygulamasının şirkete adaptasyonunda yönetimin öğrenmesi ve odaklanması gereken işlem makine öğrenmesi yoluyla nasıl daha fazla sorun çözeriz, inovatif oluruz ve bunun için gerekli olan veri tabanı süreçlerini nasıl organize ederiz.

Yöneticilerin bir yapay zeka sisteminin ve teknolojisinin nasıl çalıştığını bilmesi gerekmez. Bilmek zorunda da değildir. Konuya ilişkin know-how’a sahip olması, teknik altyapı bilgisine ve donanımı olması gereken insan kaynağı konuyla ilgili istihdam edecekleri dijital mühendisler ve diğer dijital yetkinliğe sahip personeldir. Ancak, artık dijitalleşme ve dijital teknoloji tabanlı büyümek ve ilerlemek zorunda olan yöneticilerin şirketlerini yapay zeka teknolojileri ile tanıştırması, söz konusu teknolojik devrimi, dijital dönüşümü iyi yönetmesi ve gerekli organizasyonu yapması birinci derece kaçınılmaz görevleri ve sorumlulukları olmalıdır.


Image

Bu bağlamda, akıllı insanın ve akıllı yöneticilerin rekabet yarışı dışında kalmamak için bir an evvel yapay zeka, makine öğrenmesi ve diğer dijital teknolojilerin uygulanabilmesi için şirket içi ve dışı eko-sistemi, gerekli laboratuarları kurup binlerce deney yapmalı ve binlerce deneyime sahip olacak araştırma ve geliştirme alt yapısına sahip olmalıdır.

Yapay zeka-makine öğrenmesini tüm operasyonel süreçlere yaymak kısacası algoritmaların geleceğine yatırım yapmak geleceğin dijital şirketlerini yönetecek dijital yöneticilerin öncelikli sorumluluğudur. Başlangıçta basit ama güvenilir yapay zeka çözümleri, yazılımları, algoritma modelleri ile başlamak bir den bire karmaşık yapılarla başlamaktan daha yararlı olabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken hususlar

  • Ürün veya hizmetlerin yapay zeka desteği ile geliştirilmesi

  • Konuya ilişkin bilimsel ve profesyonel danışmanlık/mentörlük desteğinin şirket dışı kaynaklardan sağlanması

  • Yapay zeka teknolojilerine dayalı inovatif ürün geliştirmede öncelikle, sabırla ve ısrarla Ar-Ge’ye ve veri bilimine yatırım yapılmalıdır.