Teknopark - Teknokent Destekleri

Hibeni Seç ile hibe desteklerini keşfedin!


Teknopark, Teknokent veya diğer bir ifade ile Teknoloji Geliştirme Bölgeleri; üniversite gibi araştırma kurumları ve sanayi kuruluşlarının aynı ortam içerisinde Ar-Ge faaliyetlerini ve inovatif çalışmalarını gerçekleştirdikleri, katma değeri yüksek ürünlerin ortaya çıktığı, kurumlar arası bilgi ve teknoloji transferine olanak sağladığı ve bu bağlamda devlet kurumlarının KDV, Gelir vergisi, damga vergisi, Sigorta primi vs konularında avantajlar sağladığı organize araştırma ve iş merkezleri olarak tanımlayabiliriz. Bilinen ilk teknopark 1951 yılında Stanford Üniversitesi öncülüğünde kurulan Silikon Vadisi’dir. Sonraki 20 yıl içinde başta ABD, Avrupa ve Japonya tarafından gelişmeler takip edilmiş ve dünya genelinde yeni teknoparklar ortaya çıkmıştır. 1980’ lerin ortaları ise Teknoparkların en hızlı geliştiği dönem olarak kabul edilmektedir. Türkiye’ nin gündemine girmesi ise 90’ lı yılların sonunu bulmuş, 2001 yılında çıkarılan 4691 sayılı kanunun yürürlüğe girmesi ile bu konuda somut adımlar atılmıştır. Bugün gelinen noktada Kasım 2021 itibariyle toplamda 89 Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde 7000’ den fazla firma faaliyet göstermektedir.

Neden Teknopark’ta yer almalıyım? Teknopark’ta yer almanın avantajları nelerdir? Teknoparklarda yer almanın bir dizi avantajı bulunmaktadır ve bu avantajlar, özellikle gelir vergisi, KDV muafiyeti, personel ücretlerinde gelir vergisi istisnası, esnek çalışma saatleri, sigorta primi avantajı, gümrük vergisi avantajı ve yeni makine/teçhizat alımlarında KDV avantajı gibi ekonomik teşvikleri içermektedir.

  1. Gelir Vergisi Avantajı:
  • Teknoparklarda yer alan firmalar, normalde ödemeleri gereken %23 kurumlar vergisinden muaf tutulmaktadır. Özellikle yazılım, tasarım veya Ar-Ge faaliyetleri yapan şirketler için bu avantaj önemlidir.
  1. KDV Muafiyeti:
  • Teknopark içinde faaliyet gösteren firmalar, belirli alanlarda KDV istisnasından yararlanabilirler. Bu alanlar genellikle yazılım, Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerini içermektedir.
  1. Personel Ücretlerinde Gelir Vergisi İstisnası:
  • Teknopark bünyesindeki şirketlerde çalışan Ar-Ge, tasarım veya destek personelinin ücretleri gelir ve damga vergisinden istisna tutulmaktadır.
  1. Esnek Çalışma Saatleri:
  • Teknopark bünyesinde çalışan personel için esnek çalışma saatleri uygulanmaktadır. Ayrıca, %50 oranında dışarıda süre geçirme hakkı bulunmaktadır.
  1. Sigorta Primi Avantajı:
  • Teknopark içinde çalışan personelinin sigorta primi işveren hissesinin %50'si teşvik kapsamında ele alınmaktadır.
  1. Gümrük Vergisi Avantajı:
  • Teknoparklar içinde yürütülen projelerle ilgili araştırmalarda kullanılmak üzere ithal edilen eşyalar, gümrük vergisi, damga vergisi ve harçtan istisnadır.
  1. Yeni Makina ve Teçhizat Alımlarında KDV Avantajı:
  • Teknoparklarda faaliyet gösteren firmalar, KDV ödemeden yeni makine ve teçhizat satın alabilirler. Ancak bu konuda Teknopark yönetiminden onay alınması gerekmektedir. Bu avantajlar, Teknoparklarda yer alan firmalara ekonomik teşvikler sağlayarak inovasyon ve teknoloji geliştirmelerine destek olmaktadır. Ancak her bir avantajın detaylarına dikkat edilmesi ve danışmanlık hizmeti alınması önemlidir.

Teknoparklara Başvuru için ne gerekiyor? Koşulları nelerdir? Kabul sonrası firmadan ne bekleniyor? Öncelikle başvuru yapacağınız Teknopark için Ar-Ge, tasarım veya yenilik içeren bir projeniz olmalı. Dolayısıyla proje planı, proje ekibi, zaman kaynak planlaması gibi detayları belirlemeniz gerekiyor. Sonraki aşamada ilgili teknopark tarafından istenen diğer bilgi, belge ve dokümanlarla beraber başvuru dosyası hazırlanıyor ve Teknopark portalı üzerinden başvuru gerçekleşiyor. Başvurunuz Teknopark yönetimi ve hakem heyeti tarafından değerlendirildikten sonra uygun bulunması durumunda onaylanıyor. Sonraki süreçte aylık faaliyet raporu, portal sistemine teknik ve mali bilgilerin girilmesi ve proje tamamlandıktan sonra ise Proje Sonuç Raporunu ilgili portala girmeniz bekleniyor.