Yeni Yaklaşım VFQ

Yeni Yaklaşım VFQ

Endüstri 4.0 ve diğer IT Projelerinin Hızlı ve Verimli Uygulanması İçin Yeni Yaklaşım: VFQ

Öncelikle bu yazının VFQ konusunda Türkiye’deki ilk makale olduğunu belirtmeliyim. Siz değerli okuyucularımız da bu konuyu ilk okuyan kişilersiniz. Önümüzdeki dönemde bu yaklaşımı sık sık duymaya başlayacağınızı tahmin ediyorum.

Teknolojiler her geçen gün gelişmekte ve projeler eskisinden daha karmaşık hale gelmektedir. Ayrıca, proje yönetimindeki belirsizlikler artmaktadır. Şirketler sanayi devriminden bu yana yeni yöntemler, yaklaşımlar ve stratejiler aramaktadır. Değişim hızlıdır ve ayakta kalabilmek için şirketler yeni gelişmeleri yakalamak, yüksek kaliteye hızla uyum sağlamak zorundadır.

Firmalar arası rekabet giderek artıyor ve zaman, projelerde çok daha önemli bir faktör haline geldi. VFQ kavramını ortaya atan ABD, İngiltere başta olmak üzere tüm dünyada danışmanlık veren Emergn firmasıdır. VFQ (Value Flow Quality, Değer, Akış, Kalite) IT projelerinde kullanılan Çevik metodolojinin adaptasyon süresini azaltmak ve katı kurallar yerine yeni bir bakış akışı (mindset) kazandırarak süreçlerde etkinliği artırmak için Yalın ve Scrum yöntemlerinden destek alır ama bu iki teknik grubundan çok daha verimli sonuçlar ortaya çıkaran uygulamalar gerçekleştirilir. Yaklaşım, çevikliğin sürekli öğrenme ilkesi için hızlı ve kalıcı öğrenmeye odaklanır. Dahası, kuruluşların uygun metodolojileri bulması ve uygulaması için kapsamlı bir ortam sağlar.

VFQ metodu, Emergn danışmanlık şirketinin projelerde verimliliği arttırmak için geliştirdiği iş temelli bir yaklaşımıdır. Metodun ana odak noktası ise ürünü/projeyi mümkün olduğunca erken ve hızlı teslim ederek sonuca odaklanmaktır. VFQ metodu hem üretim hem de hizmet sektöründeki tüm şirketlere uygulanabilir bir zihniyet oluşturmayı amaçlamaktadır. Başka bir deyişle VFQ izlenen sürecin kendisinden çok teslim edilecek olan değere odaklıdır ve bu süreçte yer alan sorumluların bakış açısını kalıcı olarak geliştirmeyi hedefler. Çalışanların kendi işleri için geçerli olan en iyi yetenekleri, uygulamaları bulmaları ve bunlara aşina olmaları için güçlendirmeyi amaçladığı için yeni bir bakış açısı kazandırmayı hedefler.


Image

Sağlanan faydalara somut bir örnek

Ülkemizde de bulunan global bir petrol şirketinin ABD’deki üretim tesisindeki IT projesinin danışmanlığı, Endüstri Yüksek Mühendisi Tekin Çetinkaya tarafından yapılmış ve projenin gerçekleşme süresi 16 aydan 1 aya düşürülmüştür.

Türkiye’deki İlk VFQ eğitimini TOSB İnovasyon Merkezinde 24, 25 Eylül, 1 ve 2 Ekim 2020 tarihlerinde gerçekleştirdik.


Katkılarından dolayı TOSB İnovasyon Merkezinden Ayça Ekim ve TOSB İnovasyon Merkezi koordinatörü Ekrem Özcan ve TOSB Yönetimine teşekkür ederiz.

Detaylı Bilgi için: cebeciu@itu.edu.tr

KATKILARINDAN DOLAYI DEĞERLİ MESLEKTAŞIM

  • ENDÜSTRİ YÜKSEK MÜHENDİSİ TEKİN ÇETİNKAYA VE

  • BİTİRME ÖĞRENCİM EZGİ KEKİLLİ’YE TEŞEKKÜR EDERİM.

Gelecek sayımızda konuya devam edeceğiz, görüşmek üzere...

www.ufukcebeci.com adlı web sayfamda işinize yarayacak bilgiler ve download’lar bulacaksınız.