TURQUALITY® Destek Programı

Ticaret Bakanlığı


TURQUALITY®, ülkemizin rekabet avantajını elinde bulundurduğu ve markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmalarımızın, üretimlerinden pazarlamalarına, satışlarından satış sonrası hizmetlerine kadar bütün süreçleri kapsayacak şekilde yönetsel bilgi birikimi, kurumsallaşma ve gelişimlerini sağlayarak uluslararası pazarlarda kendi markalarıyla global bir oyuncu olabilmeleri ve söz konusu markalar aracılığıyla olumlu Türk malı imajının oluşturulması ve yerleştirilmesi amacıyla oluşturulmuş devlet destekli ilk ve tek markalaşma programıdır.

Dünyada devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan TURQUALITY®’nin tüketicilerin gözünde bir marka referansı, Türk markaları açısından ise bir gelişim katalizörü olabilmesi amaçlanıyor.

23 Kasım 2004 tarihinde ilk kez yürürlüğe giren TURQUALITY® programı, küresel pazarlardaki değişimler ve program paydaşlarının talepleri de dikkate alınarak, stratejik bir gelişim ve değişim sürecinden geçerek bugün bulunduğu noktaya ulaştı. TURQUALITY® bugün; firmaları kurumsal, finansal ve operasyonel anlamda destekleyen bir markalaşma destek platformu olarak konumlandırılıyor.

Destek programı neyi amaçlıyor?

TURQUALITY® Programı, Türkiye'nin rekabet avantajına sahip ürün gruplarına sahip firmaların markalaşma süreçlerini desteklemeyi hedefler. Temel amacı, firmaların marka gücünü artırmak, küresel Türk markalarını oluşturmak ve yurt içinde marka bilinci yaratmaktır.

Destek verilen alanlar

  1. Patent, Faydalı Model, Endüstriyel Tasarım ve Marka Tescili Harcamaları: Tescil işlemleri için yapılan harcamalar %50 oranında desteklenir.
  2. Sertifikasyona İlişkin Giderler: Ürünlerin kalite ve standart belgeleri için yapılan harcamalar desteklenir.
  3. Moda/Endüstriyel Tasarımcı/Şef/Aşçı İstihdamına İlişkin Giderler: Nitelikli personel istihdamına yönelik giderler desteklenir.
  4. Tanıtım, Reklam ve Pazarlama Faaliyetleri: Marka tanıtımına yönelik yapılan harcamalar desteklenir.
  5. Yurtdışı Birimlere İlişkin Giderler: Yurtdışında kurulan birimlerin kira ve diğer giderleri desteklenir.
  6. Danışmanlık (Yönetim, Tasarım, Hukuk, Bilişim) Giderleri: Uzmanlık alanlarına yönelik danışmanlık hizmetlerine yapılan harcamalar desteklenir.

Destek Detayları

Programı kapsamında firmaların;

  • Patent, faydalı model, endüstriyel tasarım ve marka tesciline ilişkin harcamaları,
  • Sertifikasyona ilişkin giderleri,
  • Moda/Endüstriyel ürün tasarımcısı/Şef/Aşçı istihdamına ilişkin giderleri,
  • Tanıtım, reklam ve pazarlama faaliyetleri,
  • Yurtdışı birimlere ilişkin giderleri,
  • Danışmanlık (Yönetim, tasarım, hukuk, bilişim) giderleri %50 oranında desteklenmektedir.